Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Όταν οι επιστήμονες τάισαν σε ποντίκια γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και άλλα δημητριακά, παρατήρησαν φλεγμονή στην υποθαλαμική περιοχή του εγκεφάλου του τρωκτικού, κάτι που δεν είχε δει σε προηγούμενη έρευνα.

Η επανάσταση χωρίς γλουτένη (GF) βρίσκεται σε εξέλιξη, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να αφαιρούν αυτή την πρωτεΐνη σιταριού από τη διατροφή τους. Ενώ μερικοί μπορεί να μην περιέχουν γλουτένη ή να μειώσουν την κατανάλωση γλουτένης για να βελτιώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή τη νόσο του Crohn, τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη επειδή προκαλεί μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που βλάπτει το λεπτό έντερο τους.

Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι η γλουτένη μπορεί να προάγει την αύξηση της μάζας σώματος και τη φλεγμονή των εξαρτημάτων σε ποντίκια. Ωστόσο, είναι λιγότερα γνωστά για τις επιπτώσεις της πρωτεΐνης σιταριού στη συνολική φλεγμονή στο σώμα.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας, διαπίστωσαν ότι μια δίαιτα εμπλουτισμένη σε γλουτένη προκάλεσε φλεγμονή στον εγκέφαλο σε αρσενικά ποντίκια. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτή η ανακάλυψη είναι εκπληκτική και πιθανότατα η πρώτη του είδους της στην έρευνα για τη γλουτένη.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroendocrinology στις 17 Ιουλίου, οι ερευνητές τάισαν σε αρσενικά ποντίκια είτε μια τυπική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με 4,5% γλουτένη - ποσότητα παρόμοια με αυτή που καταναλώνουν οι άνθρωποι καθημερινά - είτε μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά με την ίδια ποσότητα γλουτένη. Επίσης τάισαν ποντίκια με δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε λιπαρά χωρίς προσθήκη γλουτένης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, εμπλουτισμένη σε γλουτένη κέρδισαν περισσότερη σωματική μάζα και λίπος σε σύγκριση με τα τρωκτικά που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά χωρίς την πρωτεΐνη σιταριού.

Επιπλέον, τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εμπλουτισμένη με γλουτένη εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης - βιοδείκτη για τη φλεγμονή.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η προσθήκη γλουτένης σε μια δίαιτα χαμηλής ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αύξησε σημαντικά τον αριθμό των ανοσοαντιδραστικών κυττάρων και τον αριθμό των μικρογλοίων και των αστροκυττάρων στον υποθάλαμο. Η μικρογλοία και τα αστροκύτταρα παίζουν ζωτικούς ρόλους στις ανοσολογικές αποκρίσεις και στη διατήρηση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη απόδειξη μέχρι σήμερα ότι η γλουτένη μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και είναι πιθανό αυτό να συμβεί στους ανθρώπους.

Είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη κατάλληλη για όλους; 

 

Ετικέτες γλουτενη