ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Οι κυριότερες παθήσεις του προστάτη είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος του προστάτη. Μια διατροφή που περιλαμβάνει αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, πλούσια σε ζωικά λίπη, με μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αλλά και γαλακτοκομικών αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων του προστάτη.

Από έρευνες που έχουν γίνει τείνουμε να καταλήξουμε στο διατροφικό προφίλ του άντρα που μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στον προστάτη. Να σημειώσουμε εδώ ότι στον δυτικό κόσμο η πάθηση προσβάλλει άντρες άνω των 40, φτάνοντας να έχει προσβάλει σχεδόν τους μισούς άντρες άνω των 60 ετών.

Τι να προσέξετε;

Τα γαλακτοκομικά (έρευνες κατέληξαν στο ότι η υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου προκαλεί καρκίνο στον προστάτη) θεωρούνται από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται μαζί με το κόκκινο κρέας, γιατί σχετίζονται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.

Ακολουθούν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το άσπρο αλεύρι, τα ζυμαρικά, το άσπρο ρύζι, τα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα και οτιδήποτε αυξάνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η κατανάλωση ζάχαρής και αλκοόλ, ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες, είναι επιβαρυντική για την υγεία του προστάτη, το ίδιο και η καφεΐνη και η νικοτίνη.

Ένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο είναι τα παραπάνω κιλά με τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα να σχετίζεται με φαινόμενα υπερπλασίας του προστάτη. Γι’ αυτό λοιπόν σημαντικό είναι να διατηρούμε το φυσιολογικό σωματικό μας βάρος, ενώ από έρευνες τα τελευταία 20 χρόνια σε άντρες που αθλούνταν αποδείχθηκε ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων από 10-30%! Άρα η τακτική άσκηση, οποιασδήποτε μορφής (περπάτημα, κολύμβηση, ποδήλατο, τζόκινγκ κλπ) βοηθά όχι μόνο τη γενικότερη καλή υγεία μας, αλλά και τη λειτουργία του προστάτη.

Το στρες είναι ένας άλλος παράγοντας επιβαρυντικός για τον προστάτη. Έρευνες σε πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι οι χρόνιες στρεσογόνες καταστάσεις καταπονούν τον οργανισμό, επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φυσικά απ’ όλα αυτά δεν ξεφεύγει και ο προστάτης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ...https://www.ygeiaevexia.gr/egkyklopaideia-ygeias/testosteroni-kleidi-gia-tin-ygeia-toy-prostati