ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η μετακίνηση με ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάποτε ήταν όνειρο απατηλό. Πολλές προσπάθειες είχαν γίνει από διάφορους εφευρέτες αλλά και εταιρείες για να δημιουργήσουν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο προκειμένου η ανθρωπότητα να απαλλαγεί από τα υγρά καύσιμα, την βενζίνη και το πετρέλαιο. Το τελευταία 10 χρόνια η εμφάνιση του ηλεκτρικού οχήματος είναι πλέον γεγονός αφού αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα σχετικά με την αποθήκευση της ενέργειας και τον όγκο των μπαταριών. Πλέον, όλο και περισσότεροι οδηγοί εμπιστεύονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τα ταξίδια τους όπως και τα ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Η κίνηση στις πόλεις έχει γίνει αφόρητη, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών. Τα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν μια βιώσιμη λύση, καθώς δεν εκπέμπουν ρύπους, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα αυτοκίνητα είναι υπεύθυνα για το 14% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ηλεκτροκίνηση στις πόλεις θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση αυτών των εκπομπών. Επίσης, η ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον. Η συνεχής έκθεση σε ρύπους μπορεί να προκαλέσει διάφορες καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες.

Οφέλη για την οικονομία

Τα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν επίσης οικονομικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες τους. Μπορεί να είναι ακριβά κατά την αγορά αλλά μακροπρόθεσμα καταλήγουν να είναι πιο οικονομικά γιατί το κόστος κίνησης είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος λειτουργίας ενός συμβατικού οχήματος, καθώς δεν απαιτείται καύσιμο. Επιπλέον, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και τακτική συντήρηση όπως τα συμβατικά οχήματα, καθώς δεν έχουν μηχανικά μέρη που χρειάζονται συνεχόμενο έλεγχο και επισκευές.

Οφέλη για την υγεία

Πέρα από την οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθημερινά η μετακίνηση στην πόλη μπορεί να γίνει και με ένα ηλεκτρικό σκούτερ ή ποδήλατο όπου μπορεί κάποιος να διανύσει μέχρι και 40 χιλιόμετρα απόσταση σε ιδανικές συνθήκες. Το ηλεκτρικό ποδήλατο https://www.wheelnwater.com/%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1 προσφέρει και άσκηση που είναι καλή για την υγεία και μπορεί να μας προφυλάξει από διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις όπως κάποιο εγκεφαλικό, την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη κλπ. Επίσης, η άσκηση με το ποδήλατο μας βοηθάει να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό χαρίζοντας μας ευεξία. Επιπλέον, το να οδηγείς ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι αρκετά διασκεδαστικό, γιατί μπορείς να απολαμβάνεις τον καθαρό αέρα και την φύση κάνοντας παράλληλα άσκηση.

Τι άλλα οφέλη προσφέρει η ηλεκτροκίνηση;

Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν καλύτερη οδική συμπεριφορά στο δρόμο και κανείς μπορεί να αισθανθεί περισσότερη ασφάλεια οδηγώντας τα. Επίσης, είναι σχετικά αθόρυβα γιατί δεν περιέχουν μηχανές με πολλά μηχανικά μέρη, κάτι που βοηθάει στην ηχορύπανση της πόλης.

Γενικά οδηγώντας ηλεκτροκίνητα οχήματα όπως ένα ποδήλατο ή ένα σκούτερ, βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην συνολική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων στις πόλεις.