ΆΡΤΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Θέσεις, προτάσεις, επιχειρήματα αλλά και απόντες είχε η Επαναληπτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αρταίων, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο την Δευτέρα το απόγευμα με στόχο να τεθούν οι προτεραιότητες για την Άρτα, ενόψει της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου και του Προϋπολογισμού για το 2023.

Σημειώνεται, πως αυτές οι δύο διαδικασίες αποτελούν τις κορυφαίες πράξεις ενός Δήμου, αφού έτσι καθορίζονται ποια έργα και που θα γίνουν και πως θα διανεμηθούν τα χρήματα των Δημοτών αλλά και όσων κερδίζει ο Δήμος μέσα από τις χρηματοδοτήσεις. Εντύπωση, λοιπόν, προκαλεί το γεγονός πως οι επικεφαλής των αντιπολιτευτικών Παρατάξεων δεν συμμετείχαν και δεν κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις και προτάσεις στον δημόσιο διάλογο.

Ωστόσο, παρόντες με προτάσεις και επιχειρήματα είχαν οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων Τοπικών Φορέων σε όλος το εύρος του Δήμου (ακολουθεί τυχαία σειρά):

Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας

Επιμελητήριο Άρτας

Εμπορικός Σύλλογος Άρτας

ΕΠΣ Άρτας

ΓΕΩΤΕΕ Άρτας

Αστικό ΚΤΕΛ Άρτας

Φορέας Αμβρακικού Κόλπου

Αστικό ΚΤΕΛ

Σύλλογος Μεταναστών

Ιερά Μητρόπολη Άρτας

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Άρτας

ΕΤΕΜ

Πολιτιστικός Σύλλογος «Μακρυγιάννης»

Πυροσβεστική Υπηρεσία  Άρτας

Σωματείο αυτ/στών ΤΑΧΙ

Δημοτική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΔΟΑΚ)

ΛΕΦΕΔ Άρτας

Κατά την συνεδρίαση, υπήρξαν εκτενείς εισηγήσεις από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τα στελέχη του Δήμου, ενώ οι απόψεις των φορέων καταγράφηκαν προκειμένου να εξετασθούν με επιμέλεια.

Χαρακτηριστική για την σημασία της συνεδρίασης ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστα Τράμπα, ως συντονιστή της όλης διαδικασίας: «Ο Δήμος ευχαριστεί όλους τους φορείς για την παρουσία τους στην συνεδρίαση. Το έργο της Δημοτικής Αρχής, αποσκοπεί στο να διευκολύνει όλους τους πολίτες και τους φορείς χωρίς διακρίσεις. Τα έργα υποδομών σε όλο το εύρος του Δήμου, στηρίζουν την τοπική επιχειρηματικότητα και διευκολύνουν της καθημερινότητα των πολιτών. Κοντά σ’ αυτά, πολύ σημαντικές είναι και οι δράσεις για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Οι καιροί έχουν δείξει με τον πιο περίεργο και σκληρό τρόπο, πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να τα καταφέρουμε. Με ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας και με ένα ισχυρό αναπτυξιακό προφίλ».

Η συμμετοχή των Φορέων και των δημοτών

Με ιδιαίτερα σημαντικές προτάσεις, προσήλθαν οι Φορείς στην διαδικασία διαβούλευσης, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία συμφώνησαν με την γενική χάραξη πορείας του Δήμου, επισημαίνοντας ωστόσο ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση.

Αυτά, αφορούν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, το οδικό δίκτυο, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις υποδομές υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την αναβάθμισή τους, τον αθλητισμό, τα έργα υποδομής τις σχολικές εγκαταστάσεις. Σημαντικές προτάσεις, έγιναν επίσης για τις υποδομές της πόλης (πχ για τα πάρκινγκ), για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας κ.α.

Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Χρ. Σιαφάκα

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Χριστόφορος Σιαφάκας αναφέρθηκε στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας πως κάθε χρόνο η κατάρτισή του είναι πιο αυστηρή και πιο περιορισμένη: «Αυτό το διάστημα, οι υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων βρίσκονται στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου μας, «είχαμε» ένα προϋπολογισμό 35εκ. περίπου, σήμερα ο προϋπολογισμός του Δήμου μας αγγίζει τα 60εκ. από τα οποία τα 30 προέρχονται από χρηματοδοτήσεις, ενώ δεν είχαμε αύξηση των εσόδων μας (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ). Η αύξηση του προϋπολογισμού μας λοιπόν οφείλεται στη σωστή χρήση των οικονομικών μας και στο γεγονός ότι τα περισσότερα έργα χρηματοδοτούνται μέσα από προγράμματα».