ΑΡΤΑ: Σαπίζουν στα χωράφια τα πορτοκάλια!

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Άρτας αναδεικνύει με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς.

Η χρονιά αν και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς εξελίσσεται σε μία από τις χειρότερες καθώς μεγάλες ποσότητες, κυρίως πορτοκαλιών αλλά και μανταρινιών μένουν στα δέντρα και σαπίζουν στα χωράφια.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την στήριξη των παραγωγών, όμως από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει στην επιστολή του ο κ. Ψαθάς η φετινή παραγωγή μανταρινιών στην Άρτα εκτιμάται στους 25.000 τόνους με την ποσότητα που προβλέπεται να μείνει αδιάθετη να κυμαίνεται στους 8.000-10.000 τόνους και την τιμή να έχει κατρακυλήσει στα 23 λεπτά το κιλό περίπου παραδοτέα.

Σε ότι αφορά την παραγωγή πορτοκαλιών η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Από τους 80.000 τόνους ποικιλίας «Μέρλιν» που προβλέπεται να είναι η φετινή παραγωγή έχουν διατεθεί μόνο 5.000 τόνους με τιμή περίπου 12 λεπτά το κιλό παραδοτέα.

Από τους 30.000 τόνους της εκτιμώμενης παραγωγής της ποικιλίας «Ναβαλίνα» έχουν διατεθεί περίπου 15.000 τόνους και με τιμή πάρα πολύ μικρή, περίπου 15 λεπτά το κιλό παραδοτέα.

Τέλος, όσον αφορά τα κοινά πορτοκάλια, που προορίζονται προς χυμοποίηση, η φετινή παραγωγή εκτιμάται στους 30.000 τόνους περίπου με τιμή εξαιρετικά μικρή, περίπου 6 λεπτά το κιλό παραδοτέα

πηγή:Αgrocapital