ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΆΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις, φέτος, διεξάγονται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Χιλιάδες μαθητές θα διαγωνιστούν για μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την ελπίδα να υλοποιήσουν τα όνειρά τους και να σπουδάσουν στη σχολή που επιθυμούν.

Η προσπάθειά τους υπονομεύεται, δυστυχώς, από τις αποφάσεις την πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000, μια μείωση κατά 11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Επίσης, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα μειώσει ακόμη περισσότερο των αριθμό των εισακτέων, με αποτέλεσμα πολλές σχολές να έχουν ελάχιστους πρωτοετείς φοιτητές τη νέα χρονιά.

Φυσικά, δεν είναι κάτι που μας προκαλεί έκπληξη. Η υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει, άλλωστε, με απύθμενο θράσος, ότι στόχος είναι «να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια». Συνάμα, η εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων έχει ωθήσει, ήδη από πέρυσι, χιλιάδες νέους να στραφούν στα ιδιωτικά κολέγια.

Η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και τα τελευταία τρία χρόνια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές, βιώνουν μια νοσηρή κατάσταση. Το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως, που τέθηκε σε διαβούλευση, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ως Σύριζα- Προοδευτική Συμμαχία, δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες και να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας. Η νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει πολύ σύντομα θα καταργήσει άμεσα την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη και τη γαλήνη στον ακαδημαϊκό χώρο. Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία θα είναι η απάντηση στις νεοεφιλελεύθερες πολιτικές των οικονομικών και κοινωνικών αποκλεισμών, της αστυνομοκρατίας και της «αριστείας».

Ευχόμαστε, ολόψυχα, καλά αποτελέσματα στα παιδιά που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις και καλή δύναμη στους γονείς τους, που στηρίζουν την προσπάθεια των παιδιών τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες.