ΞΑΝΑ ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΆΡΤΑΣ!

Η Δημοτική Αρχή Άρτας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Καλαμιάς Άρτας απέναντι στη χωροθέτηση επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή τους. Η «ιστορία» αυτή είχε ξεκινήσει από το 2008, τότε που η Καλαμιά θεωρήθηκε κατάλληλα περιοχή, καθώς ήδη εκεί βρίσκονται πολλά συσκευαστήρια και έχει εύκολη πρόσβαση στην Ιόνια Οδό.

Ωστόσο το επιχειρηματικό πάρκο αποφασίστηκε να γίνει στα Κρεκούρια Αμμοτόπου και ήδη για το σημείο αυτό είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες.

Όμως πριν από λίγους μήνες η Καλαμιά επανήλθε στο προσκήνιο και ο δήμαρχος, επικαλούμενος νέες μελέτες προωθεί την χωροθέτηση του έργου εκεί.

Εκατοντάδες όμως κάτοικοι εκφράζουν με διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες τη διαφωνία τους για το έργο αυτό, οδηγώντας τα σχέδια του δήμου σε ναυάγιο.

Η συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Καλαμιάς μετατράπηκε σε λαϊκή συνέλευση.

Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του δεν έπεισε κανέναν και έτσι ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά στην χωροθέτηση του έργου.

Ο κ.Τσιρογιάννης μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα έστειλε το μήνυμα ότι… τίποτα δεν τελείωσε, ως εξής:

«Δυστυχώς, δεν τόλμησε η τοπική κοινωνία της Καλαμιας να κάνει το βήμα μπροστά, το βήμα για ένα καλύτερο αύριο.  Με ψήφους 5-0 η γνώμη του τοπικού συμβουλίου είναι αρνητική, όχι όμως επί της ουσίας. Διότι το τοπικό μπερδεύτηκε και νόμισε ότι αδειοδοτεί το επιχειρηματικό πάρκο».

Και συνεχίζει ο δήμαρχος:

«Λυπάμαι ειλικρινά που τα fake news επικράτησαν, αλλά σέβομαι τους ανθρώπους που φοβούνται. Δεν επιφυλάσσω όμως, πλέον, τον ίδιο σεβασμό για τους πολιτικούς μου αντιπάλους που σαν άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι δίστασαν να πάρουν θέση. Και ας έχουν κάνει και Δήμαρχοι και ψήφισαν υπέρ αυτής της έκτασης το 2012, δυστυχώς έχουν ξεχάσει το προφανές: είμαστε στα δημόσια πράγματα για να παίρνουμε αποφάσεις και να έχουμε το θάρρος του λόγου μας, όχι για να δειλιάζουμε. Να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και όχι αρεστοί στους λίγους. Λυπάμαι όμως ακόμη περισσότερο, σ ‘ αυτούς που προσήλθαν αδιάβαστοι σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα. Σ αυτούς που μάσησαν και αναμάσησαν ψέματα και ανακρίβειες. Η Άρτα δεν χρειάζεται ούτε τα μεν ούτε τα δε. Εύχομαι, μέχρι την ώρα των τελικών αποφάσεων να πρυτανεύσει η λογική. Όπως είπα πολλές φορές, το δικό μας “συμφέρον” είναι ένα και λέγεται “δημόσιο συμφέρον”.

 

Υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοικοι της Καλαμιάς είχαν δημοσιεύσει επιστολή στην οποία εκφράσουν τη σφοδρή αντίθεσή τους στην πρόθεσή του δημάρχου Αρταίων να χωροθετήσει το επιχειρηματικό πάρκο Άρτας στην Καλαμιά.

Θυμηθείτε την παρακάτω:

 

Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Αρταίων, επιμελητήριο Άρτας (οι θεσμοί) και το"kolpo grosso" με το φαγοπότι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (leader)...

     650 περίπου στρέμματα υπέργονιμης γης (γη υψηλής παραγωγικότητας) όπως λέγεται παγκόσμια στην περιοχή λιβάδια στο χωριό Καλαμιά Άρτας …

     Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια, πάνω από δέκα. άρχισε να αναδύει μπόχα όμως την προηγούμενη Κυριακή στο χωριό Καλαμιά Άρτας όπου κάτοικοι περίμεναν άδικα να ξεκινήσει το τοπικό συμβούλιο, μιας και δεν πραγματοποιήθηκε ΠΟΤΕ!

    Οι βασικοί παίκτες που θα συμμετείχαν στο παιχνίδι (γιατί για κάτι τέτοιο πρόκειται) Δήμος Αρταίων, επιμελητήριο και εταιρεία μελετών και κατασκευής ΒΙΠΕ, δεν εμφανίστηκαν ποτέ!

     Μετά την γνωμοδότηση της περιφέρειας Ηπείρου (και μπράβο της για αυτό ), αποφασίζει η ομάδα: δημ. Αρταιων , επιμελητήριο Άρτας, να μεταφέρουν σε άλλο γήπεδο το ματς. Λιγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά στον Αμμότοπο Άρτας. Ω του θαύματος οι κάτοικοι ενθουσιάστηκαν με το νέο.

       Η περιοχή τους είναι υποβαθμισμένη και μια μεγάλη επένδυση θα ωφελούσε την περιοχή! Αρχίζει το ματς , ωρίμασαν οι μελέτες , ξαφνικά εγκαταλείπει τον Αμμότοπο η ομάδα και επανέρχεται στη χαρακτηρισμένη από την Περιφέρεια γη υψηλής παραγωγικότητας στο χωριό Καλαμιά! Τί συνέβη; Με πλαστά έγγραφα , που δεν λένε ποιος τα υπέγραψε (σίγουρα όχι η περιφέρεια Ηπείρου), ωρίμασαν  όπως λέγεται νέα μελέτη για δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου σε τοποθεσία που προστατεύεται από την Ευρώπη .

     Το ματς όμως για κακή τους τύχη φτάνει και στην ευρωπαϊκή επιτροπή απ' όπου( leader),θα πάρουν το πριμ της νίκης.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος   Καρμενου Βέλα δηλώνει ότι έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, η Ευρώπη να αναλάβει δράση ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΧΡΉΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ,ΟΠΩΣ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ,Η ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΑΛΛΑΓΉ . Αυτή είναι η προσέγγιση που προτείνεται από την Ε.Ε, λέει ο επίτροπος είναι η καλύτερη πιθανότητα μας ώστε να πετύχουμε την αειφόρο ανάπτυξη μέχρι το 2030.

     Το ματς λοιπόν για όσους στοιχημάτισαν στη γη υψηλής παραγωγικότητας στο λιβάδι της Kαλαμιάς Άρτας, πάει από δω και στο εξής στο γήπεδο της Ε.Ε.

    Ας πάνε ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Άρτας να "παίξουν μπάλα "στις Βρυξέλλες; Ούτε 1€ δεν θα πάρουν από το leader .Αντ’ αυτού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια…

                        Οι κάτοικοι της Kαλαμιάς Άρτας