Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΠΡΑΙΝΑΣ

Η Κόπραινα, το μέρος με το γοητευτικό ιστορικό παρελθόν και το μαγικό φυσικό περιβάλλον, έχει απόσταση 19 χιλιόμετρα από την Άρτα. Ήταν ο Πειραιάς της Άρτας, το λιμάνι, με τα αβαθή νερά (γι’ αυτό και ήταν αναγκαία η δημιουργία φάρου εκεί), απ’ όπου έφευγαν οι ταξιδιώτες για τον Πειραιά και διακινούνταν πλήθος προϊόντων.

Ο φάρος της που στέκει αγέρωχος για πάνω από έναν αιώνα, είναι ένας κυλινδρικός πύργος, ύψους 9 μέτρων, που στα αριστερά του έχει την κατοικία για τον φαροφύλακα. Άρχισε να χτίζεται το 1904 με πέτρες και ξύλα, λόγω του σαθρού εδάφους. Λειτούργησε το 1907.

Βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις παλιές εγκαταστάσεις του λιμανιού και οδηγεί σε αυτόν ένα πλακόστρωτο δρομάκι.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ο πύργος του φάρου βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε. Το 1945, επαναλειτούργησε χρησιμοποιώντας πετρέλαιο έως το 1957 οπότε αντικαταστάθηκε µε αυτόματο πυρσό ασετιλίνης. Το 1985, έγινε η μετατροπή του σε ηλιακό µε φωτοβολία πέντε ναυτικά μίλια.

Το σπίτι του φαροφύλακα είναι Μουσείο Φάρων, μέσα στο οποίο υπάρχουν ιστορικά αντικείμενα του φαροφύλακα και της ευρύτερης ιστορίας του λιμανιού.

φωτο: Αλέξανδρος Λαλάκος