«ΆΝΕΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821»: Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η μόνη μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από τα χέρια του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου είναι γεγονός.

Μετά τα «Δάκρυα του Βουνού», η νέα ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου έχει τον τίτλο «Ανεμος Ελευθερίας 1821» και παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας - επινοημένο πρόσωπο - στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του Ελληνισμού (Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη), σταθμοί - οδόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της η ταινία αποτελεί τη μοναδική μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από το 1821. Συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθ-ιστορίας,  τα ντοκουμέντα της Ιστορίας αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας. Το σενάριο συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Χριστόφορου Περραιβού -συνοδοιπόρος και μέντορας του Φίλωνα- που αποδεδειγμένα συνέβαλλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα τριάντα χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798 μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829.

Άνεμος Ελευθερίας 1821 | Σκηνοθεσία : Στέλιος Χαραλαμπόπουλος | Σενάριο:  Αντώνης Τολάκης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος | Δ/νση Φωτογραφίας : Δημήτρης Κορδελάς | Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης | Μοντάζ :Λάμπης Χαραλαμπίδης | Σκηνικά : Μιχάλης Σδούγκος | Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα | Ηθοποιοί: Τιμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης,Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης. | Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Άκης Γουρζουλίδης, Έλενα Δημητρακοπούλου | Επιστημονικοί Συνεργάτες: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή – Hering, Θανάσης Χρήστου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης | Παραγωγοί: Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ζαργάνη | Executive Producers: Βασίλης Τζανίδης, Έφη Σκρομπόλα | Παραγωγή: View Master Films A.E.

Η ταινία έχει πρεμιέρα στις 14 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η ταινία ανήκει στο πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας» που αποτελεί έργο που υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και ενταγμένο στην Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Το Πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη τριών φορέων: του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και της κινηματογραφικής εταιρείας «VIEWMASTER Films A.E.»

 

 

Πηγή: flix.gr