ΈΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΟΥΛΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ

Το ηφαίστειο αυτό, βρίσκεται στον κατάλογο με τα 16 «ηφαίστεια της δεκαετίας», τα οποία αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας διότι παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο ισχυρών εκρήξεων.

Το ηφαίστειο Ουλαβούν στο βορειοανατολικό τμήμα της Παπούας Νέας Γουινέας άρχισε να εκρήγνυται νωρίς σήμερα το πρωί, στέλνοντας τέφρα στον ουρανό, προτού στη συνέχεια σταματήσει χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Η υπηρεσία διαχείρισης γεωκινδύνων της χώρας ανακοίνωσε ότι από το ηφαίστειο σημειώθηκαν για περίπου 15 λεπτά «συνεχείς και ισχυρές εκλύσεις πυκνών νεφών γκρίζας τέφρας».

Το ηφαίστειο αυτό, ένα από τα πιο επικίνδυνα παγκοσμίως, βρίσκεται στον κατάλογο με τα 16 «ηφαίστεια της δεκαετίας», τα οποία αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας διότι παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο ισχυρών εκρήξεων.

Η έκρηξη έστειλε σύννεφα καπνού σε ύψος περίπου 3.000 μέτρων, τα οποία λόγω του αέρα μετακινήθηκαν προς τα βορειοδυτικά, με τέφρα να πέφτει σε διάφορα σημεία.

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε μια απομονωμένη συστάδα νησιών στο αρχιπέλαγος Μπίσμαρκ βόρεια της Παπούας Νέας Γουινέας.

Λόγω μιας σειράς εκρήξεων που σημειώθηκαν το 2019 στο Ουλαβούν χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

 

Πηγή: in.gr