ΟΙ ΑΡΤΙΝΟΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΟΥΝ ΜΕ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η φέτα έρχεται από την Άρτα, τα Τζουμέρκα - Οι συνταγές εκτελούνται με την ίδια ευλάβεια από το 1972.

Λίγα μέτρα μόλις από την πλατεία της Ομόνοιας στην Αθηνάς απέναντι σχεδόν από το δημαρχείο, οι μυρωδιές κάθε πρωί φέρνουν τον κόσμο στην Λυκούργου μπροστά από το τυροπιτάδικο «Δωδώνη».  Εκεί φτιάχνεται χωρίς αμφιβολία η καλύτερη τυρόπιτα αλλά και μπουγάτσα της Αθήνας.

Η κα. Ρούλα στη βιτρίνα να σερβίρει, ο Χρήστος να φουρνίζει και να βγάζει ζεστά τους λίγους αλλά υπέροχους κωδικούς των πιτών και στον πάνω όροφο οι δύο Γιάννηδες, στο πιο καθαρό εργαστήριο, φτιάχνουν με θρησκευτική ευλάβεια τα πιο γευστικά εδέσματα.

Τα μυστικά τους είναι δύο. Η ποιότητα στα προϊόντα, μάλιστα τη φέρνουν από το χωριό τους από την Άρτα και με αυτή γεμίζουν χωρίς «εκπτώσεις» τις πίτες τους και το δεύτερο είναι οι λίγοι κωδικοί που φτιάχνουν για να μπορούν να βγάζουν λίγα αλλά πολύ ποιοτικά και ιδιαίτερα προϊόντα.

«Από το 1972 δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο παρασκευής μας. Ίδια υλικά, ίδιο μεράκι. Φτιάχνουμε   10 κωδικούς, τυρόπιτα κουρού, ζαμπονόπιτα, κασερόπιτα, λουκανικόπιτα, σπανακόπιτα τυρόπιτα σε φύλλο, μπουγάτσα γλυκιά και σπανακόπιτα.

Ό,τι γίνεται στο μαγαζί είναι χειροποίητο, είναι της ημέρας, της ώρας, δεν έχουμε καν κατάψυξη.

Ο βασικός μας κωδικός και η ναυαρχίδα μας είναι η τυρόπιτα κουρού», λέει χαρακτηριστικά στον Lykavitos.gr ο Χρήστος ο ένας εκ των ιδιοκτητών και συνεχίζει, «είμαστε η δεύτερη γενιά, ο πεθερός μου ήταν ένα από τα τρία αδέρφια το άνοιξαν τη Δωδώνη το 1972.  Τα 3 αδέρφια ήταν ο  Χρήστος Φώτης, ο Θωμάς και ο Κώστας, που το  ήταν εδώ έως το 2013. Τώρα τα ηνία τα έχουμε αναλάβει εγώ και ο Γιάννης».

Πολλοί γνωστοί τρώνε τυρόπιτα από τη Δωδώνη

Η Λυκούργου είναι κάθετη στην Αθηνάς κοντά στο δημαρχείο των Αθηνών. Ο κόσμος που περνάει από το σημείο είναι αρκετός. Ανάμεσα του διάσημοι και πολιτικοί γεύονται τις μικρογεύσεις που φέρουν καταγωγή από Ήπειρο.

«Πελάτες γνωστούς έχουμε και πολιτικοί έρχονται, είμαστε στο κέντρο της Αθήνας.

Το μαγαζί ήταν αρχικά στην στοά του ειρηνοδικείου. Η στοά του ειρηνοδικείου ήταν διάσημη στοά από το 70 έως το 2000 οπότε μας ήξερε πάρα πολύς κόσμος. Κυρίως δικαστικοί και δικηγόροι. Έχουμε κρατήσει μια σταθερή ποιότητα και γεύση. Ποτέ δεν έφαγε κάποιος κάτι που δεν του άρεσε .  Ότι έφαγες την πρώτη ημέρα το τρως για πολλά χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο Χρήστος.

 

 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Πηγή: www.lykavitos.gr