Ροδαυγη - 8η γιορτη Καστανου Τσιπουρου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή Κάστανου - Τσίπουρου

Αυτό που έγινε φέτος κατά τη διάρκεια της 8ης γιορτής κάστανου και τσίπουρου στη Ροδαυγή, δεν είχε προηγούµενο. Χιλιάδες επισκέπτες απ’ την Άρτα αλλά και από Τρίκαλα, Πρέβεζα και Ηγουµενίτσα, που µε λεωφορεία πληµµύρισαν το όµορφο χωριό, το µπαλκόνι της Άρτας, όπως χαρακτηριστικά το ονόµασε ο Πρόεδρος της Ροδαυγής κ. Θεοφάνης Κίτσος, που ενθουσιασµένος ζήτησε προκαταβολικά συγγνώµη στον κόσµο, γιατί ανησυχούσε ότι δεν θα καταφέρει ο ίδιος και οι εθελοντές του χωριού να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες επισκέπτες, ήπιαν άφθονο τσίπουρο και απόλαυσαν το ντόπιο κάστανο και άλλες λιχουδιές.
Όµως άδικα ανησυχούσε ο Πρόεδρος, αφού δεν υπήρξαν προβλήµατα. Όλα ήταν καλά οργανωµένα. Οι εθελοντές (σχεδόν όλο το χωριό) βρίσκονταν παντού και µε ευγένεια και περίσσια προθυµία εξυπηρετούσαν τους πάντες και κανείς δεν έµεινε παραπονεµένος. Το τσίπουρο, µυρωδάτο, όπως το ονόµασε ο Βαγγέλης Μάνος, ένας από τους πιο παλιούς ντόπιους καλλιεργητές, έρρεε άφθονο, το κάστανο είχε την τιµητική του αλλά και πίτες ηπειρώτικες και τηγανίτες µε µέλι προσφέρονταν στους…τυχερούς επισκέπτες. Ακόµη και στο Ξενοδοχείο «Νησίστα» που µας εξυπηρέτησε, το κέικ του πρωινού ήταν από κάστανο.

Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο 15 του µηνός όταν οι γυναίκες του χωριού φρόντισαν για το µάζεµα και την προετοιµασία των καστάνων. Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ο κόσµος από τις 9 το πρωί άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία του χωριού και µε το τέλος της πρωινής  λειτουργίας άναψε το γλέντι. 
Το χορευτικό της Λευκάδας έδινε ρέστα και ο κόσµος δεν άργησε να µπει στο ρυθµό που κράτησε µέχρι αργά το απόγευµα (η ξαφνική βροχή δεν κατάφερε να το χαλάσει).
Η είσοδος µόνο µε 1 ευρώ! Μαζί µε ένα ποτηράκι δώρο (όχι πλαστικό), για αναµνηστικό και για να πιεις όσο τσίπουρο θέλεις. Μας άρεσε πολύ η παρουσίαση του τρόπου απόσταξης του τσίπουρου (περήφανος ο Πρόεδρος που κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για την όλη διαδικασία).
«Και να φανταστείτε όλα αυτά ξεκίνησαν από την εκποµπή Κυριακή στο χωριό», µας είπε ο Πρόεδρος, «που προβάλλεται στην ΕΤ3 και που πριν χρόνια γυρίστηκε στη Ροδαυγή. Έτσι µας δόθηκε η ιδέα να οργανώσουµε τη Γιορτή κάστανου και τσίπουρου και µε τα χρόνια υπάρχει όλο και µεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσµο. Στόχος µας είναι να προβληθεί τουριστικά το χωριό µας αλλά και η µικρή παραγωγή του, έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι να παραµείνουν στο χωριό και να ασχοληθούν µε τον πρωτογενή τοµέα».
«Η ανταπόκριση από τον κόσµο ήταν µεγάλη», µας δήλωσε η Χαραλαµπίδη Ράνια, και συµπλήρωσε «να φανταστείτε, είχαµε φροντίσει να έχουµε µεγάλη ποσότητα καστάνων, για να εξυπηρετήσουµε όλο τον κόσµο, και τα καταφέραµε χωρίς να µείνει κανένας παραπονεµένος».
Και για το µέλλον; «Ξεκινήσαµε δειλά δειλά, όµως η µεγάλη συµµετοχή του κόσµου, µας κάνει να ατενίζουµε µε µεγάλη αισιοδοξία το µέλλον της Γιορτής κάστανου», µας απάντησε η εθελόντρια κ. Μιχαλοπούλου.

Και να µην παραλείψουµε ότι ο Πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση αυτής της γιορτής και ιδιαίτερα τους εθελοντές, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα τα κατάφερνε.
Τη γιορτή οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής µε τον Σύλλογο γυναικών Ροδαυγής και τους φίλους του Άµµου.

Εµείς ευχόµαστε να τα εκατοστίσουν και να κάνουν τη γιορτή θεσµό στα τοπικά δρώµενα.

Ετικέτες