Κεντρικη πλατεια Αρτας.

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Δήμος Άρτας αποφάσισε να βάλει τάξη στους κοινόχρηστους χώρους και στις πλατείες που καταλαμβάνονται αυθαίρετα από ορισμένους επιχειρηματίες, σκεφτήκαμε ότι είναι μία καλή είδηση. Σε δεύτερο χρόνο όμως, όταν αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το ρεπορτάζ, είδαμε ότι εγείρονται κάποια ερωτηματικά.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

Τον Ιανουάριο του 2016 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι όλες οι κατασκευές στην πλατεία της Άρτας είναι αυθαίρετες και πρέπει να κατεδαφιστούν. Στη θέση αυτών ο Δήμος- μετά πάντα από δηλώσεις του Δημάρχου, κ. Χ.Τσιρογιάννη- θα τοποθετήσει ομπρέλες ίδιου χρώματος και στυλ, με το λογότυπο του Δήμου Άρτας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος: «Πρέπει να μπει μία τάξη. Οι κατασκευές στην πλατεία εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των πολιτών και αυτό πρέπει να τελειώσει. Στόχος μας είναι να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. »

Το δε δημοτικό συμβούλιο ψήφισε το κονδύλι για την αγορά και την τοποθέτηση των ομπρελών που αναφέραμε και ο Δήμαρχος κάλεσε τους καταστηματάρχες να ξηλώσουν τις κατασκευές τους, με την υπόσχεση για άμεση αντικατάσταση με τις ομπρέλες του Δήμου. Στόχος της κίνησης αυτής (πάντα κατά το Δήμαρχο) είναι η ομοιομορφία σε όλες τις πλατείες της πόλης, όχι μόνο στην πλατεία Μονοπωλίου αλλά και στην πλατεία Κιλκίς, στη Ζέρβα, στη Σκουφά κλπ. Μάλιστα  ο κ. Τσιρογιάννης υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής και ότι σε διαφορετική περίπτωση, το μήνα Ιούλιο θα ξεκινήσει το ξήλωμα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι 4 από τις 5 παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου υπερψήφισαν την πρόταση, οι παρατάξεις του κ. Κιτσαντά και του κ. Παπαϊωάννου ενώ ψήφισαν υπέρ των ομπρελών, διαφώνησαν να αναλάβει ο Δήμος το κόστος και πρότειναν να το πληρώσουν οι καταστηματάρχες. Ενώ η παράταξη του κ. Στασινού διαφώνησε. Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Στασινό ο ίδιος ήταν αρκετά καυστικός στις δηλώσεις του. Δήλωσε χαρακτηριστικά: « Είμαι αρκετά αγανακτισμένος, γιατί η δημοτική αρχή έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς τίποτα, πετάει 150.000 ευρώ για να εξευμενίσει τους καταστηματάρχες. Μήπως έχει τύψεις, επειδή προεκλογικά τους έταξε διαγραφή των προστίμων και μετά τις εκλογές τα κοινοποίησε κανονικά; Και τα οποία είναι αρκετά υψηλά; Είναι δυσλειτουργικό αυτό που πάει να γίνει, δεν υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο. Πρέπει να γίνει μία νέα αρχιτεκτονική μελέτη για ολική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Γιατί πρέπει να δώσουμε 150.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες; Εμένα με σταματούν στο δρόμο πολίτες και μου λένε: γιατί ο Δήμαρχος δεν τοποθετεί και στο σπίτι μου μία τέντα;»

Ο ιδιοκτήτης της VEGERA που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, Γαλήνας Κώστας μας είπε: «Μα εμείς ως Σωματείο δε ζητήσαμε ομπρέλες απ’ το Δήμο. Ούτε καν ζητήσαμε να βγει αυτό το κονδύλι.  Και εμάς ενδιαφέρει ο πολίτης να κινείται άνετα στην πλατεία, και μας ενδιαφέρει η αισθητική της πόλης, όμως ζητήσαμε μία γενικότερη ανάπλαση της πλατείας, κάτι που θα βελτίωνε και την εικόνα των καταστημάτων. Και ενώ ο Δήμαρχος στην αρχή μας είχε πει ότι θα γίνει η ανάπλαση της πλατείας, κατέληξε μόνο να θέλει να γκρεμίσει τις κατασκευές για να βάλει ομπρέλες.»
Ο υπεύθυνος του «ΒΥΖΑΝΤΙΟ», κι αυτό στην κεντρική πλατεία, Μάξιμος Γεωργόπουλος μας δήλωσε: «Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το θέμα με ψυχραιμία και σύνεση. Μόνο με αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με τη δημοτική αρχή, μπορούμε να επιτύχουμε την καλύτερη επιθυμητή λύση.»

Επιμύθιο
Αν κάποιοι μιλήσουν για πόλεμο μεταξύ Δήμου και επιχειρηματιών, έχω να πω ότι δεν διαπιστώνω προσωπικά κάτι τέτοιο. Και οι 2 πλευρές κινούνται με κατανόηση εκατέρωθεν αλλά με παράπονα από κάποιους επιχειρηματίες. Εντάξει το καταλαβαίνω ότι εάν είχα ένα κατάστημα, δεν θα μου άρεσε να μου βάλει ο Δήμος όποια ομπρέλα αποφασίσει, οποιουδήποτε χρώματος και αισθητικής, ιδιαίτερα αν δε συνάδει με τη φιλοσοφία του καταστήματός μου. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι ο Δήμος είχε μοναδική ευκαιρία να αναπλάσει την πλατεία της πόλης. Πρόσφατα επισκέφτηκα μία πλατεία της Νέας Σμύρνης που είχε αναπλάσει ο Δήμος τελευταία και πραγματικά έμεινα έκπληκτος. Στο κέντρο κυριαρχούσε το νερό (πόσο μου λείπει το παλιό σιντριβάνι της πλατείας στην Άρτα, όπου σαν πιτσιρίκια παίζαμε και δροσιζόμασταν τα καλοκαίρια γύρω απ’ αυτό), αρκετό πράσινο και φυσικά πολλά παγκάκια. Δεν είμαι αρχιτέκτονας, όμως σαν πολίτης θαυμάζω το ωραίο. Και η κεντρική πλατεία της Άρτας δεν είναι με τίποτα όμορφη. Ούτε καν χρηστική. Νομίζω ότι υπάρχουν μόνο 3 παγκάκια. Η ανάπλαση λοιπόν της πλατείας, με στόχο να εξυπηρετεί, να ξεκουράζει, να ψυχαγωγεί τον πολίτη, είναι επιτακτική ανάγκη. Μία ανάπλαση με κέντρο το νερό (χαρακτηριστικό άλλωστε της Άρτας), πολυεπίπεδη, με χώρους όπου θα μπορούν να παίζουν τα πιτσιρίκια και να ξεκουράζονται οι μεγάλοι στα παγκάκια τους. Να είναι αυτός ο χώρος συνάθροισης και όχι υποχρεωτικά οι καφετέριες. Να καθίσεις στα καφέ, γιατί το θέλεις και όχι γιατί δεν υπάρχουν παγκάκια στην πλατεία. Μια πλατεία για την οποία είμαι σίγουρος ότι οι Αρτινοί αρχιτέκτονες θα είχαν πολλές ιδέες να προτείνουν.

Κύριε Δήμαρχε καλές οι ομπρέλες και η προσπάθεια να δοθούν κοινόχρηστοι χώροι στους πολίτες, όμως νομίζω ότι μόλις χάσατε την ιστορική στιγμή να ταυτίσετε το όνομά σας με μία ανάπλαση της κεντρικής πλατείας που θα άλλαζε τη μορφή της πόλης.