Ενας Αρτινος ευρεσιτεχνης που οµορφαινει το χρονο

Συναντήσαµε τον Δηµήτρη Μπάρτζα που τα τελευταία 7 χρόνια κατασκευάζει πανέµορφα, χειροποίητα ρολόγια χειρός, µε πολύ ιδιαίτερο τρόπο και το οποία έχουν κατοχυρωθεί ως ευρεσιτεχνία.  Γιατί πολύ απλά µπορούν να πάρουν πάρα πολλές µορφές! Να γίνουν αντρικά ή γυναικεία, να αλλάξουν καντράν και λουράκι ανάλογα µε το ντύσιµο, την περίσταση και τη διάθεση αυτού που τα φοράει. Είναι ρολόγια transformers, µία πρωτότυπη και καινοτόµα ιδέα!

 

1. Δηµήτρη, το επάγγελµά σου ήταν υδραυλικός. Πώς ξεκίνησες να κατασκευάζεις ρολόγια;

Το επάγγελµά µου συνεχίζει να είναι υδραυλικός και ευτυχώς που το ασκώ. Γιατί µέσα από αυτό µου ήρθε η ιδέα να κατασκευάσω και να πιστοποιήσω αυτά τα ρολόγια. Συνέβαλλε βέβαια η αγάπη µου για τη δουλειά µου και τα ρολόγια και οι συγκυρίες της καθηµερινότητας, προσθέτοντας τέχνη και φαντασία.

 

2. Πόσο εύκολο είναι να κατασκευάσεις ένα ρολόι; Είχες την τεχνογνωσία;

Η δυσκολία κατασκευής ήταν µεγάλη. Γι' αυτό και τα πρώτα µου ρολόγια πήραν αρκετά χρόνια για να πάρουν µορφή και design. Τεχνογνωσία δεν υπήρχε. Η θέληση που είχα για να κατασκευάσω κάτι πρωτότυπο και πρωτοποριακό µε βοήθησε να εξελιχθώ πάνω σ' αυτό.

3. Τι υλικά χρησιµοποιείς;

Υλικά τα οποία µπορεί να επεξεργαζόµαστε καθηµερινά. π.χ. Ζώνες, ρακόρ, σούστες, τάπες και χρώµατα.

 

4. Πόσο περίπου κοστίζει ένα τέτοιο ρολόι για να κατασκευαστεί;

Το κόστος του ρολογιού είναι ανάλογο του τι ζητά το αγοραστικό κοινό. Υπάρχουν ρολόγια προς το παρόν που είναι φτιαγµένα µε απλά υλικά και η αξία τους δεν ξεπερνά τα 20 µε 25 ευρώ. Στα άµεσα σχέδιά µου όµως είναι να δηµιουργήσω πολλές παραλλαγές, που θα εντυπωσιάσουν ακόµη και κάποιον µε µεγάλες απαιτήσεις.

5. Είναι χρονοβόρα διαδικασία; Πόσο καιρό σου παίρνει να φτιάξεις ένα ρολόι;

Όπως προείπα, τα πρώτα µου ρολόγια τελειοποιήθηκαν µέσα σε 7 χρόνια. Τώρα όµως, αφού έχω αποκτήσει την ανάλογη εµπειρία, ένα ρολόι χρειάζεται 2 µε 3 ηµέρες για να τελειοποιηθεί.

 

6. Τα ρολόγια σου µπορούν να αλλάξουν µορφή. Πιστεύεις ότι αυτό είναι το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό τους;

Ναι, πιστεύω πως είναι το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό τους, γιατί σε µία εποχή που η εξέλιξη έχει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή µας, πρέπει κι εµείς να βρισκόµαστε όσο µπορούµε ένα βήµα πιο µπροστά.

 

7. Από πού πηγάζουν οι ιδέες για τα σχέδια των ρολογιών;

Η ιδέα, όπως προανέφερα, ξεκίνησε από τη δουλειά µου, όπως και το πρώτο σχέδιο. Μέρα µε τη µέρα, συµβαδίζοντας και µε τα δεδοµένα της µόδας, προσαρµόζω τα σχέδιά µου.

 

8. Έχει βρεθεί τρόπος να προωθήσεις τη δουλειά σου στο εµπόριο;

Βρίσκοµαι στα πρώτα βήµατα και σε ένα µεταβατικό στάδιο. Υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιους γνώστες ρολογιών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ο χρόνος θα δείξει και ευελπιστώ για το καλύτερο δυνατό.

 

9. Υπάρχει ζήτηση;

Υπάρχει ζήτηση προς όλες τις κατευθύνσεις. Ζήτηση για την αγορά των ρολογιών, ζήτηση συνεργασίας παραγωγής ακόµη και ζήτηση αγοράς του πακέτου ευρεσιτεχνίας. Απλά πρέπει να επιλέξω, µε γνώµονα τη βιωσιµότητα του όλου εγχειρήµατος, την καταλληλότερη πρόταση. Βέβαια δεν έχω λάβει ακόµη καµία απόφαση.

 

 

10. Πώς µπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα από τα ρολόγια σου;

Προς το παρόν δεν διατίθενται προς πώληση, παρόλο που η ζήτηση είναι µεγάλη. Δουλεύω πάνω σ' αυτό µε στόχο σε µικρό χρονικό διάστηµα να... οµορφύνει ο χρόνος µας.

 

11. Πώς µπορεί κάποιος να επικοινωνήσει µαζί σας;

Στη σελίδα µου στο Facebook πληκτρολογώντας Μπάρτζας Δηµήτρης.

Ετικέτες