Γ. Γκολομαζος: Ανοιξτε το λιανεμποριο στην Αρτα!

Το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης, το Επιμελητήριο Άρτας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η πανδημία του Covid-19 και η επιβολή των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις που ακολούθησε, επέφερε ισχυρό πλήγμα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου φαίνεται να έχει χαθεί ήδη, από την πρώτη υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας και το 2ο lockdown βρίσκει την αγορά βαριά πληγωμένη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και να καλύψει την απώλεια εσόδων, όταν μάλιστα τα πάγια «τρέχουν».  Με μαθηματική ακρίβεια μεγάλο ποσοστό καταστημάτων θα οδηγηθούν σε λουκέτο, αν δεν υπάρξει άμεση δυναμική αντιμετώπιση του θέματος.

Ως εκ τούτου, προτείνουμε άμεσο άνοιγμα της αγοράς λιανικού εμπορίου τουλάχιστον στις περιοχές, που δεν είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, με αυστηρούς όρους και ελέγχους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να  περιορίσουν τις ζημίες τους και να αντλήσουν έστω και την ελάχιστη αναγκαία ρευστότητα για την επιβίωσή τους, εν όψει  των εορτών των Χριστουγέννων.

Επίσης, θεωρούμε επιβεβλημένο τον σχεδιασμό ενός προγράμματος ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων με 0-9 εργαζόμενους των κλάδων, όπως το λιανικό εμπόριο, που επίσης επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 και μέχρι τώρα, παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους με κυβερνητική εντολή, δεν επιδοτήθηκαν καθόλου.

Ταυτόχρονα, προτείνουμε την άμεση κατάρτιση προγράμματος επιδότησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ, καθώς και την επιδότηση των ενοικίων και ασφαλιστικών εισφορών στο 100%,  για το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

Εν αναμονή των ενεργειών σας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων»!

 

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Γκολομάζος

Ετικέτες