ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: ΝΕΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΩΝ

Την τιμητική τους είχαν τις τελευταίες εβδομάδες οι Αργυροπελεκάνοι της Δυτικής Ελλάδας, καθώς η Ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας επισκέφθηκε το Μεσολόγγι και τον Αμβρακικό Κόλπο προκειμένου να συντονίσει δράσεις σήμανσης και παρακολούθησης νεοσσών Αργυροπελεκάνων στις δύο σημαντικές αναπαραγωγικές αποικίες του είδους.

Στο πλαίσιο της πρώτης αποστολής, δακτυλιώθηκαν συνολικά 41 νεοσσοί Αργυροπελεκάνων. Από αυτούς, οι 29 δακτυλιώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού (Κλείσοβα και Κεντρική Λιμνοθάλασσα) και οι υπόλοιποι 12 στον Αμβρακικό Κόλπο (λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλού) ενώ στο Μεσολόγγι τοποθετήθηκαν και δορυφορικοί πομποί σε πέντε νεοσσούς που ήταν έτοιμοι να πετάξουν.

Και οι δύο δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασία Πρεσπών καθώς και με την υποστήριξη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & ΠΠ Δυτικής Στερεάς και της Μονάδας Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου. Σημαντική ήταν η συμβολή στη δράση και της Οργάνωσης Green Balkans με την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Μία εβδομάδα αργότερα, η Ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ μετέβη και πάλι στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για μία ακόμα αποστολή σήμανσης, στο πλαίσιο της οποίας τοποθετήθηκαν τρεις ακόμα δορυφορικοί πομποί σε νεαρούς Αργυροπελεκάνους στην περιοχή της Κλείσοβας.

Όλοι οι Αργυροπελεκάνοι φορούν πλέον δυο πλαστικά κίτρινα δαχτυλίδια με μοναδικούς κωδικούς που μας επιτρέπουν να τους παρακολουθούμε στον χώρο και τον χρόνο, ενώ τα δεδομένα των δορυφορικών πομπών θα μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους, τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν σε κάθε στάδιο της ζωής τους, καθώς και για το εύρος των περιοχών στις οποίες τρέφονται.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν στην περιοχή θάνατοι υδροβίων πουλιών που να κινούν υποψίες για περιστατικά γρίπης των πτηνών.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε δακτυλιωμένους Αργυροπελεκάνους, παρακαλούμε ενημερώστε την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί μαζί με σχετικές φωτογραφίες στο:

info@ornithologiki.gr

στη σελίδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στο Facebook

ή στα τηλέφωνα: 210 8228704 & 210 8227937

 

Και οι δύο αποστολές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Pelican Way of LIFE και αποτελούν μέρος δράσης η οποία έχει ανατεθεί από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Ελλάδας – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στο πλαίσιο έργου διατήρησης του Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) στις περιοχές αρμοδιότητάς της Μονάδας με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).