ΑΡΤΑ: Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 1941

Την Κυριακή του Θωμά με το πέρας της θείας λειτουργιάς στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου,  θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση για τα αθώα θύματα από τον βομβαρδισμό της Άρτας την 19η, 20η και 21η Απριλίου του 1941, μια  εκδήλωση την οποία η Δημοτική Αρχή  έχει καταστήσει πλέον θεσμό και κάθε χρόνο τιμάτε με ιδιαίτερο σεβασμό και επισημότητα.Η επιμνημόσυνη δέηση τελείται βάσει και της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, για την ανάπαυση των ψυχών, των αθώων θυμάτων από τον τριήμερο βομβαρδισμό της Άρτας, ως ημέρα μνήμης και τιμής, με ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Παπάκο  (δικηγόρο, ιστορικό – ερευνητή).

Ο αείμνηστος Δήμαρχος Αρταίων Κώστας Βάγιας στο βιβλίο του «Η Άρτα του πολέμου και της κατοχής»  περιγράφει τον τριήμερο βομβαρδισμό της πόλης μέσα από «Το ημερολόγιο των ημερών της κατοχής του Πατέρα Σταύρου Παπαχρήστου».

«17η Απριλίου 1941: Ημέρα Μεγάλη Πέμπτην, ήλθον εντάυθα Γερμανικά αεροπλάνα προς ανίχνευσιν καθώς και την επομένην Μεγάλη Παρασκευήν.19η Απριλίου 1941: Μέγα Σάββατον. Περί ώραν 2 και ½ μ.μ. ήλθον 39 Γερμανικά αεροπλάνα και εβομβάρδισαν την πόλιν. Επειδή ήτο Μέγα Σάββατον και οι άνθρωποι των πέριξ χωρίων ήλθον εις την αγοράν διά ψώνια του Πάσχα, ήτο πλήθος λαού εις την αγοράν.

Ο βομβαρδισμός άγριος συνέχισεν επί τρείς ώρας. Ο κόσμος κατατρομαγμένος έφυγε εις τα γύρω χωριά, όσοι δε έμειναν εις την πόλιν συνεκετρώθηκαν εις το φρούριον δια να προφυλαχθούν. Άνω των δύο χιλιάδων (2.000) ατόμων, συνεκεντρώθησαν εκεί.

Την επομένην του Πάσχα εσυνεχίσθη άγριος βομβαρδισμός από Ιταλικά και Γερμανικά αεροπλάνα, έπεσαν σπίτια πολλά, αλλά οι άνθρωποι έφυγαν και έτσι δεν ήσαν θύματα.Οι συγκεντρωμένοι εις το φρούριον 2.000 ψυχές ήσαν έντρομοι εγώ δε, έκαμον ευλογητόν και έψαλλα την ώραν εκείνην παράκλησιν εις την οποίαν προσηύχοντο και οι Εβραίοι και Τούρκοι που συνευρίσκοντο εκεί.