Οι γέφυρες μπέλεϋ έχουν γράψει την δική τους ιστορία.. Έδωσαν λύσεις σε εποχές δύσκολες και εξακολουθούν να δίνουν μέχρι σήμερα και όχι μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης!
Μία παλιού τύπου μπέλεϋ αποσυναρμολογήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου στον Γοργοπόταμο.. Όχι για να μπει στις αποθήκες..
Τα υλικά της θα χρησιμοποιηθούν για να συντηρηθεί μία ανάλογη μπέλεϋ στην περιοχή της Κόπραινας, στον Αμβρακικό..
Όπως ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η γέφυρα στην Κόπραινα δεν λειτουργεί και πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα προκειμένου να εξυπηρετεί και μαθητές που κινούνται στην περιοχή.
Με την μεταφορά υλικών και την έγκριση των απαιτούμενων πιστώσεων το έργο μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και η γέφυρα να καταστεί και πάλι λειτουργική.
Τι είναι οι γέφυρες τύπου Μπέλεϋ
Η γέφυρα τύπου Μπέλεϋ (ή Μπέιλι) είναι είδος μεταφερόμενης, προκατασκευασμένης γέφυρας. Αναπτύχθηκε στη Βρετανία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο για στρατιωτικούς σκοπούς και γνώρισε εκτεταμένη χρήση από το Σώμα Μηχανικού τόσο του βρετανικού όσο και του αμερικάνικου στρατού.
Επινοήθηκε από τον Ντόναλντ Μπέιλι, πολιτικό μηχανικό και υπάλληλο του υπουργείου Πολέμου της Βρετανίας, ο οποίος είχε σαν χόμπι την κατασκευή μοντέλων γεφυρών. Ο Στρατάρχης Μοντγκόμερυ, Διοικητής των Βρετανικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε δηλώσει πως «χωρίς τη γέφυρα Μπέλεϋ, δεν θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο».
Το πλεονέκτημα αυτού του είδους γέφυρας είναι ότι για τη συναρμολόγησή της δεν απαιτούνται ειδικά εργαλεία ή βαρύς εξοπλισμός. Τα στοιχεία της γέφυρας, κατασκευασμένα από υλικά όπως ξύλο και μέταλλο είναι αρκετά ελαφριά ώστε να μεταφέρονται άνετα με φορτηγά, καθώς και να αποτίθενται στην τελική θέση συναρμολόγησης με χρήση μόνο μυϊκής δύναμης.
Οι γέφυρες είχαν αντοχή αρκετή ώστε να μπορούν να τις διαβαίνουν τανκς. Η χρήση τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα κατά την κατασκευή έργων πολιτικού μηχανικού, καθώς και για τη δημιουργία προσωρινών διαβάσεων πεζών και οχημάτων.