Μηπως πρεπει να προφυλαξουμε τα ζωα απο τους ανθρωπους;

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με τη ζωοφιλία, ήταν καθαρά θέμα τύχης και συγκυριών. Είναι αυτό που λέμε ότι όλα τα πράγματα στη ζωή έρχονται την κατάλληλη στιγμή. Γατιά, σκυλιά, πουλιά, όλα τα έμβια όντα του Θεού τα αγαπάμε. Φροντίζουμε για την ευζωία τους. Προσπαθούμε να τους παρέχουμε, ό,τι περισσότερο μπορούμε. Είτε αυτό λέγεται τροφή, είτε νερό, είτε στείρωση…

Όσο φτάνει το χέρι του καθενός, αρκεί να προσφέρει. Δίνουμε εθελοντικά χρόνο από τη ζωή μας, συναισθήματα, χρήμα. Το κόστος στον εθελοντισμό της ζωοφιλίας δεν αποτιμάται ούτε σε χρήμα, ούτε σε ψυχή.

Δίνεις από άποψη και στάση ζωής. Προσφέρεις στο Ζώο. Δεν μπορεί να μιλήσει. Εσύ είσαι ο προστάτης του. Τα δικαιώματα των Ζώων πρέπει να διαφυλαχτούν και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Ποτέ όμως δε φαντάστηκα, ότι αυτή η προσπάθεια θα είχε μια τέτοια πορεία και εξέλιξη. Δε θα φανταζόμουν ποτέ ότι στην Ελλάδα του 2017, θα πρέπει να προσπαθούμε για τα αυτονόητα. Δεν είχα διανοηθεί, ότι πρέπει να απολογείσαι γιατί ταΐζεις ή ποτίζεις ένα αδέσποτο. Πραγματικά κάνει τρομερή εντύπωση σε όλους, το ότι ο φιλόζωος έχει τις περισσότερες φορές ξηρά τροφή μαζί του στο αυτοκίνητο. Απορούν στα μαγαζιά εστίασης, όταν λες “παρακαλώ πολύ θα μπορούσατε να μου μαζέψετε τα απομεινάρια του φαγητού για να ταΐσω τα αδέσποτα”.

Περπατάς στο δρόμο και βλέπεις κόσμο να απομακρύνεται έντρομος στη θέα ενός μεσαίου μεγέθους σκυλιού. Μαμάδες μαζεύουν τα παιδάκια από το διάβα του «παλιόσκυλου». Απαγορεύουν στο παιδάκι να το χαϊδέψει, γιατί θα κολλήσει όλες τις ασθένειες. «Το βλέπεις το σκυλάκι; θα σε φάει αν δεν είσαι καλό παιδί». Ηλικιωμένοι άνθρωποι με μαγκούρες, τις υψώνουν για να προστατευθούν από το «κοπρόσκυλο».

Όλοι έχουν να πουν για μια αλλεργία που έχουν από τα γατιά και τι σιχαμένα είναι, γιατί πλένονται σε όλο το κορμί τους με τη γλώσσα τους. Γυναίκες με σακούλες από ψώνια φωνάζουν και χτυπάν το πόδι «ξξξτ». Αυτά και άλλα πολλά μπορείς να τα αντιμετωπίσεις καθημερινά.

 

Μπορείς επίσης καθημερινά να διαχειρίζεσαι, εθελοντικά πάντα, δεκάδες εγκαταλελειμμένα κουτάβια, που πρέπει να κρατηθούν στη ζωή, παρατημένα σκυλιά, φόλες, δηλητηριάσεις, κακοποιήσεις, τροχαία ατυχήματα. Αντέχεις, γιατί ο στόχος σου είναι η προστασία των Ζώων. Κρατάς άμυνα, γιατί κάποιος πρέπει να το κάνει κι αυτό. Και στο φινάλε η αγάπη που παίρνεις από αυτά τα πλάσματα είναι το μεγάλο «Ευχαριστώ» και η ψυχική επάρκεια του Εθελοντή.

 

Εκείνο όμως που δεν μπορείς να διαχειριστείς, είναι η αχαριστία. Δεν κουμαντάρεται η κακοήθεια, το ψέμα, ο κακόβουλος νους. Δεν αποζητάς τα συγχαρητήρια. Αλλά δεν ανέχεσαι να σε λιθοβολούν, για κάτι που προσπαθείς: “Να φροντίσεις και να προστατεύσεις τα Ζώα». Δεν ενοχλείς κανέναν. Ο καθένας έχει την ελευθερία της βούλησης να επιλέξει ποια θα είναι η πορεία του σε αυτή τη ζωή. Τι θα κάνει, πού θα φανεί χρήσιμος. Αν θα είναι ο εθελοντής, ή αν θα είναι ο κακεντρεχής κριτής.

Δεν περίμενα λοιπόν ποτέ, ότι θα αντιμετώπιζα τόσο μένος κατά των αδεσπότων που φροντίζω. Δεν περίμενα τόσες φωτογραφίες, τόσα δημοσιεύματα, τόσα άρθρα, τόσους χαρακτηρισμούς, τόσες μυθοπλασίες...

Κι όσο κι αν το διακωμωδείς, για να το δεις από τη φαιδρή του πλευρά. Όσο κι αν σου δίνει μια αναγνωρισιμότητα, ότι αφού ασχολούνται τόσο, άρα κάτι κάνω, κάποιο έργο προσφέρω, πιστέψτε με, όταν το ζήτημα αρχίζει να γίνεται πολιτικό, τότε αλήθεια θες να φωνάξεις δυνατά : «Δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Τα Ζώα πρέπει να προφυλάξουμε από τους ανθρώπους». Να στειρωθούν, να ταϊστούν, να ποτιστούν, να αποπαρασιτωθούν έσω και έξω, να εμβολιασθούν και μακάρι να υιοθετηθούν.

Θα πρέπει να χτυπηθεί το πρόβλημα των αδεσπότων στη ρίζα του. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μείζον πρόβλημα, που κάθε μέρα γιγαντώνεται και ταλαιπωρεί τους πολίτες. Θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος και να υπάρχει η ποινική και η Διοικητική ποινή για αυτούς που εγκαταλείπουν, κακοποιούν Ζώα. Να δημιουργηθεί Καταφύγιο. Να παρακολουθούνται συνεχώς οι γεννήσεις των οικόσιτων ζώων, ώστε να μην γεννιούνται Ζώα και πετιούνται στον κάλαθο των «αχρήστων». Να σημανθούν ηλεκτρονικά τα ζώα συντροφιάς. Να διοργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες, σεμινάρια στα σχολεία κλπ., Μη στοχοποιείτε τα αδέσποτα. Εμείς οι άνθρωποι τα δημιουργούμε. Αυτά δε φέρουν κανένα μερίδιο ευθύνης. Ο Παντοκράτωρ Άνθρωπος δεν είναι το μοναδικό πλάσμα πάνω σε αυτή τη Γη. Όλοι θα πρέπει να ζούμε αρμονικά. Ακόμη και θρησκειολογικά εάν το αντιμετωπίσουμε, ο Θεός όταν είπε στο Νώε να μαζέψει όλα τα Ζώα στην Κιβωτό, εννοούσε όλα τα Ζώα.

Ετικέτες