ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΑΡΙ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΆΡΤΑ, ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

 

Κληρονόμησε μια φαρμακευτική βιομηχανία και -μαζί με την αδελφή της, Ειρήνη- τη μετέτρεψαν σε κολοσσό με εξαγωγική δύναμη σε 60 χώρες στις πέντε ηπείρους. Και, μάλιστα, χωρίς να χάσει το ανθρώπινο πρόσωπό της

Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα η Ιουλία Τσέτη, γνωστή στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας μας καθότι Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη και Πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, είχε την τιμή να φορέσει τη διδακτική τήβεννο αφού μετά από ομόφωνη απόφαση ανακηρύχθηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη για τη σιδηρά κυρία της βιομηχανίας που θυμήθηκε τα φοιτητικά της χρόνια, την εποχή που και η ίδια σπούδαζε φαρμακοποιός.

Από το βήμα του Πανεπιστημίου δεν δίστασε να δηλώσει «Εκλαμβάνω τη σημερινή ημέρα ως μια αναγνώριση αρχικά των προσπαθειών των φαρμακοποιών γονέων μου και παππούδων μου και ως μια προτροπή προς τη νεότερη γενιά φαρμακοποιών, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της επιστήμης μας. Σε όλη τη σταδιοδρομία μου ως φαρμακοποιός, έθεσα την κοινωνική ευαισθησία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας».

Από το πατάρι του φαρμακείου της Αρτας στα μεγάλα επιχειρηματικά σαλόνια

Η ιστορία και η προσωπική διαδρομή της χαμηλών τόνων και δυσεύρετης στα κοσμικά καλέσματα Ιουλίας Τσέτη, μόνο αδιάφορη δεν είναι. Γαλουχήθηκε σε ένα περιβάλλον που νομοτελιακά την οδήγησαν σ΄αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο. Τόσο οι γονείς της όσο και οι παππούδες της υπήρξαν φαρμακοποιοί. Στο πατάρι του φαρμακείου της μητέρας της στην Αρτα, μυείται στη μαγεία της παρασκευής φαρμάκου.

Η ίδια στις προσωπικές της αφηγήσεις ανατρέχει συχνά σε εκείνα τα χρόνια που υπήρξαν και η απαρχή μιας αξιοπρόσεκτης διαδρομής «Μεγάλωσα στο φαρμακείο της μητέρας μου Σόνιας στην Άρτα, που ήταν από τα μεγαλύτερα της Ηπείρου, μελετώντας τα μαθήματά μου στο πατάρι του, και παράλληλα παρατηρώντας τον πάγκο του φαρμακείου, θαυμάζοντας την δουλειά του φαρμακοποιού,για τον επιστημονικό του ρόλο και για την αλληλέγγυα διάστασή του προς την κοινωνία. Μεγάλωσα με τις μυρωδιές του οινοπνεύματος, των φαρμακευτικών δρογών, της βανίλιας και της αμμωνίας που τότε εμπορεύονταν τα φαρμακεία για τα πασχαλινά κουλουράκια των νοικοκυριών».

Με δυνατές μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιοφαρμακευτική, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, επιστρέφει στην Ελλάδα δουλεύοντας στο ερευνητικό κομμάτι της εταιρείας τους. Η Ιουλία αποδεικνύεται δυνατή και στα επιχειρηματικά γι΄αυτό και ο πατέρας της Κλέωνας δεν προβληματίζεται όπως άλλοι επιχειρηματίες της εποχής που δεν υπάρχει κάποιο αγόρι στην οικογένεια για διάδοχος.

Με ατσαλένια θέληση, δυναμισμό και πολύ δουλειά, γίνεται με τα χρόνια μια από τις γυναίκες επιχειρηματίες πρότυπο καθότι το ένα εργοστάσιο, γίνονται τρία και μάλιστα το ένα βιοκλιματικό, τα φάρμακα που παράγει για να θεραπεύσουν ή να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο είναι δεκάδες και η εξαγωγική δύναμη της εταιρίας αγγίζει τα 60 κράτη και στις πέντε ηπείρους. Είχε μάλιστα την ευφυία και την προνοητικότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις της τάξης των 80 εκατομμυρίων προλαβαίνοντας τα κακώς κείμενα της εποχής «Η πανδημία COVID -19 μας δίδαξε ότι οι χώρες πρέπει να έχουν αυτάρκεια και επάρκεια σε πρώτες ύλες τροφίμων και φαρμάκων».

Σε μια εποχή που πολλές Ελληνικές εταιρίες περνούν σε ξένα χέρια οι αδελφές Τσέτη δημιουργούν το made in Greece στο φάρμακο. Σήμερα η Ιουλία Τσέτη είναι το πρόσωπο πίσω από τη UNI-PHARMA, όμιλο που αναπτύσσει, παράγει και διανέμει μερικά από τα πιο γνωστά φάρμακα της ελληνικής αγοράς όπως το γνωστό σε όλους Salospir, Αpotel, T4 αλλά και της ΙnterMed, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή καινοτόμων δερμοκαλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, όπως τα αγαπητά σε όλες τις γυναίκες Eva Intima. Ηγείται εξάλλου της πρότυπης μονάδας εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών ελληνικής βιοποικιλότητας Uni-Herbo και της εμπορικής εταιρίας Pharma Belle με έδρα την Κύπρο.

Προσφέρει εργασία σε πάνω από 600 εργαζόμενους εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες και προσφέρει την δυνατότητα ερευνητικού έργου σε νέους επιστήμονες. Το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια ανακηρύχθηκε γυναίκα- επιχειρηματίας της χρονιάς μόνο τυχαίο δεν είναι. Όπως δεν είναι τυχαίες και οι θέσεις της σε συμβούλια και οργανισμούς όπως αυτή του ΣΕΒ (Συλλόγου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών).

Από το newmoney επιμέλεια  Μαρία Λεμονιά