Εκεί που οι πίτες παίρνουν τη θέση που τους αξίζει | Croissant Παπαδιώτης

Μια μέρα την Άρτα, συνάντησα στην οδό Σκουφά την ανιψιά μου Ελένη, δασκάλα στο επάγγελμα. Ξέροντας τη λατρεία μου για παραδοσιακές γεύσεις, με μία μικρή  δόση μυστηρίου, με κάλεσε να μου δείξει ένα εργαστήρι ζύμης. Με μία ομολογουμένως κακή εμπειρία από τις κατεψυγμένες ζύμες, την ακολούθησα με καχυποψία.
Κατευθυνθήκαμε στην Πλατεία Κιλκίς και με οδήγησε σε ένα μικρό κατάστημα, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, με το όνομα Παπαδιώτης.

Όταν δοκίμασα τη χορτόπιτά του, με τη χειροποίητη ζύμη, ενθουσιάστηκα. Επειδή είμαι λάτρης της γλυκιάς κολοκυθόπιτας και μιας και η εποχή το επέτρεπε, μπήκα στον πειρασμό να τη δοκιμάσω. Μου ξύπνησε παιδικές μνήμες. Να μην τα πολυλογώ, από τότε έγινα φανατικός θαυμαστής του μαγαζιού. Έχω δοκιμάσει τα πάντα, από ρυζόπιτα μέχρι κρουασάν και από κοσμιρή (τοπική πίτα, που μόνο στον Παπαδιώτη μπορείς να βρεις) μέχρι μανιταρόπιτα. Ανάλογα τη διάθεσή μου, το επισκέπτομαι και επιλέγω. Στην πορεία κατάλαβα ότι υπάρχουν και άλλοι φαν, φανατικοί του καταστήματος και επειδή το προϊόν πρέπει να είναι φρέσκο, βγαίνει πάντα σε μικρά ταψάκια που εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Βλέποντας το εργαστήρι στο βάθος και τις γυναίκες να ανοίγουν φύλλο, με έπιασε το δημοσιογραφικό μου δαιμόνιο να μάθω περισσότερα. Συνάντησα την κυρία Παπαδιώτη Χριστίνα, ιδιοκτήτρια του καταστήματος. Κι έτσι γεννήθηκε αυτή η συνέντευξη.
Όσοι έχουν γευθεί τις πίτες Παπαδιώτη, θα με δικαιολογήσουν. Οι υπόλοιποι ας δοκιμάσουν…

1. Κυρία Παπαδιώτη, το κατάστημά σας είναι μία οικογενειακή επιχείρηση; Ποιος την ξεκίνησε;

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τους γονείς μας, το Γιάννη και τη Βασιλική. Θέλουμε πολύ να αναφέρουμε ότι εκτός από την αγάπη και την εκτίμηση που φέρουμε σαν παιδιά προς τους γονείς, ταυτόχρονα θαυμάζουμε τον τρόπο που έχουν λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ως ιδιοκτήτες επιχείρησης,  με τόλμη, επιμονή, πίστη,αποφασιστικότητα, πρωτοτυπία, δημιουργικότητα και συνεχή αναζήτηση και πειραματισμό. Αξίες στις οποίες θέλουμε κι εμείς να βασιστούμε και να πορευτούμε σύμφωνα με αυτές.

2. Πώς ξεκινήσατε την επιχείρησή σας και πότε;

Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια. Το εγχείρημα  που ξεκίνησε από ένα όνειρο, πέτυχε, γιατί στηρίχτηκε στις ¨δυνάμεις¨ των γονιών μας, την αγάπη και τη δημιουργικότητα για τη μαγειρική απ' τη μια  και στην πίστη και διορατικότητα απ' την άλλη.

3. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο ξεκίνημα;

Ναι, φυσικά. Όταν κάποιος ξεκινάει ένα νέο εγχείρημα, πάντα συναντά δυσκολίες αλλά συνήθως μαθαίνεις μέσα από αυτές και αν τις ξεπερνάς, γίνεσαι καλύτερος.

4. Ποιοι κατασκευάζουν τα προϊόντα σας;

Μία ομάδα εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού. Θέλω οπωσδήποτε να αναφέρω ότι μαζί μας, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του καταστήματός μας είναι η κ. Βούλα, η πρώτη μας υπάλληλος, που πλέον είναι σαν οικογένεια για εμάς και έτσι θα θέλαμε να συνεχίσουμε.

5. Ποια είναι τα προϊόντα που υπάρχουν στο κατάστημα;

Τα προϊόντα μας είναι πάρα πολλά και δεν θα μπορούσα να τα αναφέρω όλα. Σίγουρα θα μιλήσω για το κρουασάν και πιο συγκεκριμένα για το κρουασάν σοκολάτα, το σήμα κατατεθέν μας,  τα καλτσόνε, τις αλμυρές και γλυκές τάρτες με φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, τη σειρά από νηστίσιμα προϊόντα για τις περιόδους της νηστείας. Επίσης τις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες που έχουν γίνει η νέα αγαπημένη συνήθεια, όχι μόνο στους μεγαλύτερους αλλά και στις νεότερες πλέον ηλικίες. Στον κατάλογό μας εκτός από τις κλασσικές χορτόπιτα και τυρόπιτα , υπάρχουν ακόμα μακαρονόπιτα, μανιταρόπιτα, κολοκυθόπιτα γλυκιά και αλμυρή, γαλατόπιτα, πρασόπιτα, πλαστό ή λαχανόψωμο (πίτα φτιαγμένη με χυλό από καλαμποκίσιο αλεύρι ) και κοσμιρή σε δυο παραλλαγές.

6. Γιατί και με ποια φιλοσοφία επιλέξατε τις συγκεκριμένες συνταγές;

Εκτός από τα κλασσικά είδη ενός μπουγατσοπωλείου θέλαμε να φέρουμε κάτι καινούργιο, όπως τα κρουασάν και τα καλτσόνε. Οι συνταγές ειδικά για τις παραδοσιακές  πίτες, επιλέχθηκαν από την επιθυμία κυρίως να αναδειχθεί η γαστρονομική παράδοση της περιοχής μας . Όχι μόνο για τους επισκέπτες της πόλης μας αλλά και για εμάς που έχουμε μεγαλώσει εδώ,  να θυμηθούμε λιγάκι τα παιδικά μας χρόνια, τα μεγάλα οικογενειακά  τραπέζια, τα καλοκαίρια στο χωρίο με την εικόνα της γιαγιάς να ζυμώνει.

7. Οι συνταγές είναι δικές σας;

Οι συνταγές  των παραδοσιακών προϊόντων είναι  βασισμένες στις συνταγές των γιαγιάδων μας, με μια τάση κάπου κάπου για πειραματισμούς. Τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως π.χ. το κρουασάν έχει βάση την αρχική του συνταγή αλλά βάζουμε πάντα και μια προσωπική πινελιά, βασισμένη στη φρεσκάδα και στην ποιότητα των πρώτων υλών  κι αυτό είναι τελικά που  τα κάνει ξεχωριστά.

8. Ποιος αποφασίζει για τις πίτες ή και τα άλλα προϊόντα που θα ετοιμάσετε; Βλέπω ότι τα προϊόντα σας κατασκευάζονται αυτή την ώρα που μιλάμε. Τι καθορίζει την ποσότητα και το είδος των προϊόντων;

Είμαστε σε θέση πλέον , μετά από τόσα χρόνια στο χώρο να γνωρίζουμε τι ζητάει ο κόσμος και στο είδος και σε ποσότητα. Άρα ξεκάθαρα μας κατευθύνει η εμπειρία μας. Η αρχική ιδέα, το να είναι το προϊόν ολόφρεσκο, δηλαδή κατευθείαν απ' την παραγωγή στην κατανάλωση, έχει παραμείνει σταθερή, αν και είναι δύσκολη. Ποτέ όμως δεν παρεκλίναμε και τελικά αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχει εκτιμηθεί.

9. Υπάρχουν στα σκαριά νέα προϊόντα που δεν έχετε δημιουργήσει;

Ναι, φυσικά. Και για να πούμε την αλήθεια έχουμε ήδη πολλά νέα προϊόντα έτοιμα αλλά και άλλες τόσες ιδέες που ακόμα δουλεύουμε. Η αναζήτηση δεν σταματά ποτέ! Θα ήθελα να αναφέρω και κάτι ακόμα. Η μεγαλύτερη χαρά για εμάς είναι όταν έρχονται πελάτες στο κατάστημά μας, που δεν ζουν πια στην πόλη μας  και ζητάνε το κρουασάν ή το καλτσόνε που θυμούνται ότι έτρωγαν από μικροί στα σχολικά τους χρόνια, ανάμεσα στα διαλείμματα απ' το σχολείο ή απ' το φροντιστήριο.

Ετικέτες