Να καταργηθει το «µχουστ»

Για τους πιο νέους που δεν καταλαβαίνουν τη λέξη, εννοώ την εµποροπανήγυρη που διοργανώνεται µια φορά το χρόνο, στα τέλη Σεπτεµβρίου στην Άρτα. Κι ας µου αποδείξει κάποιος γιατί πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει µε αυτή τη µορφή. Ατελείωτες παράγκες µε λαµαρίνες, τέντες από λινάτσα, κακοφτιαγµένοι πάγκοι, η επιτοµή της κακοτεχνίας και του κιτς. Όσο για τα προϊόντα που πουλιούνται στις παράγκες, τι να πει κανείς; Φθηνά προϊόντα, πράγµατα δεύτερης και τρίτης διαλογής, αµφιβόλου ποιότητας και τα χρήµατα που ξοδεύονται από τους αρτινούς επισκέπτες  να χάνονται εκτός της αγοράς της πόλης. Μιας αγοράς που δεινοπαθεί, µε τους εµπόρους της πόλης να προσπαθούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους (στην εφορία, τις ΔΕΚΟ, στα ασφαλιστικά ταµεία κλπ), µιας αγοράς που κατά τις µέρες διεξαγωγής  της εµποροπανήγυρης ερηµώνει. Και δεν είναι µόνο ότι για µία εβδοµάδα τα µαγαζιά της πόλης δε δουλεύουν, είναι ότι πέφτει γενικότερα ο τζίρος για τους επόµενους δύο µήνες, µιας και οι αρτινοί έχουν ξοδέψει αρκετά εκατοµµύρια ευρώ στο «µχουστ». Ναι, κάποτε το πανηγύρι του Σεπτεµβρίου έδινε πνοή στην πόλη.

 

Όµως τώρα στην αγορά της συναντάς τα πάντα και σε πολύ προσιτές τιµές. Η εµποροπανήγυρη µε τη µορφή που διοργανώνεται σε µικροοικονοµικά και µακροοικονοµικά µεγέθη κάνει κακό στην πόλη. Και ο εκάστοτε Δήµος (τέως και νυν) έπρεπε να το έχει καταλάβει. Στόχος του είναι να βοηθά και να τονώνει την τοπική  αγορά, να παίρνει τέτοια µέτρα, ώστε να αυξάνεται η ζήτηση και ο κάτοικος της πόλης να ψωνίζει στην Άρτα. Και όχι να την ανταγωνίζεται. Γιατί όσο φεύγουν χρήµατα από την πόλη, χωρίς ο Δήµος να λαµβάνει τα απαραίτητα µέτρα, η ευθύνη του είναι µεγάλη. Και στο επιχείρηµα ότι ο Δήµος βάζει στα ταµεία του αρκετά χρήµατα από το ενοίκιο των περιπτέρων, τότε έχει µεγαλύτερη ευθύνη, γιατί έτσι ενεργεί εις βάρος της τοπικής αγοράς.

Να καταργηθεί λοιπόν, γιατί πρέπει και οι Αρτινοί να καταλάβουν ότι το δικό τους, το παραδοσιακό «µχουστ» έχει πεθάνει. Απλά υπάρχει στις αναµνήσεις τους, στις µνήµες τους, στη θύµησή τους. Έτσι επισκέπτεται ο Αρτινός την εµποροπανήγυρη και ξοδεύει εκεί τα λεφτά του. Με τις αναµνήσεις του και όχι µε την πραγµατική αναγκαιότητα. Ας βρει έναν τρόπο ο Δήµος να καλύψει αυτό το συναίσθηµα. Αλλά το πιο σηµαντικό είναι να φροντίσει ώστε τα χρήµατα να µένουν στην Άρτα κι όχι να πηγαίνουν σε εµπόρους από την υπόλοιπη Ελλάδα ή σε αλλοδαπούς, που πουλάνε στην πόλη τη φθηνή πραµάτεια τους. Ας ενισχύσει την άλλη έκθεση, αυτή που παράλληλα πραγµατοποιείται δίπλα από την εµποροπανήγυρη. Αλλά µε πρόγραµµα και σχέδιο για το τι θέλει να κάνει, ώστε να προβληθούν οι τοπικές επιχειρήσεις, µε στόχο να έρθει χρήµα στην πόλη και όχι να φεύγει, µε την ανοχή µάλιστα του Δήµου.

Γι’ αυτό λοιπόν να καταργηθεί το “µχουστ” τώρα.

Ετικέτες