ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΡΤΑΣ, η Μαυρη Θυελλα

Αναγέννηση Άρτας, η Μαύρη Θύελλα

Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρώτη ομάδα της πόλης ήταν ο Παναμβρακικός, με έτος ίδρυσης το 1928 και είχε σαν χρώμα στη φανέλα το μπλε με το άσπρο. Στη δεκαετία του '30 δημιουργήθηκαν και άλλες ομάδες, όπως ο Κεραυνός, με πράσινες- άσπρες φανέλες και η Πανεργατική ένωση με ασπροκόκκινες φανέλες.

Μετά τον πόλεμο, το 1947, επαναδραστηριοποιείται ο Παναμβρακικός, ενώ το 1948 ιδρύεται ο Αετός Άρτας με φανέλα πρασινο- άσπρη και με ιδρυτές τους κατοίκους από τα ορεινά της Άρτας που ομαδικά μετανάστευσαν στην πόλη λόγω του Εμφυλίου πολέμου, που ταλάνιζε τη χώρα.

Το 1950 ιδρύεται ο Ολυμπιακός Άρτας, μιας και η πόλη είχε πολλούς φιλάθλους του Ολυμπιακού Πειραιώς.

Η μεγάλη συγχώνευση

Το καλοκαίρι του '60 και μετά από προτροπές της τότε κυβέρνησης, η Άρτα ήταν απ΄ τις πρώτες πόλεις που συγχώνευσε τα 3 ποδοσφαιρικά της σωματεία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ισχυρή ομάδα. Οι 3 ομάδες, Παναμβρακικός, Αετός και Ολυμπιακός δημιούργησαν εκείνο το καλοκαίρι του '60 την Αναγέννηση Άρτας, με χρώματα το άσπρο και το μαύρο.

Το όλο εγχείρημα υλοποιήθηκε, αφού διαχωρίστηκε το αθλητικό τμήμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουφά. Το πρώτο όνομα που έπεσε σαν ιδέα για τη νέα ομάδα ήταν ο Πύρρος, μετά το Αμβρακία αλλά τελικά προκρίθηκε το όνομα Αναγέννηση.

Στην αρχή το γήπεδο βρισκόταν στο σημείο που είναι σήμερα το στρατόπεδο Παπακώστα, στην είσοδο της πόλης, στην παλιά εθνική οδό Άρτας- Αθήνας.

Το καλοκαίρι του '37 μεταφέρθηκε στο σημείο που είναι τώρα.

 

Η αρχή του θριάμβου

Η Αναγέννηση δεν άργησε να διακριθεί και η δημοτικότητά της ανέβηκε σε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα, με αποτέλεσμα να τη σέβονται και να τη φοβούνται οι αντίπαλες ομάδες, ενώ είχε φιλάθλους και από τις γειτονικές πόλεις. Όλα αυτά, έχοντας παίκτες αποκλειστικά από την περιοχή της Άρτας. Αποκορύφωμα η δεκαετία του '70 που λίγο έφτασε να ανέβει στην Α' κατηγορία.

Δυστυχώς από λεπτομέρειες έχασε την άνοδο αλλά είχε να συγκρουστεί και με δυνατές ομάδες, όπως ο Απόλλωνας, ο ΠΑΣ Γιάννενα, η Παναχαΐκή, ομάδες που στηρίζονταν συχνά και από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Τα μεγάλα ονόματα της δεκαετίας του '70

Λάιος, Χρηστάκης, Παντελής, Τσιάφης, Γιαννούλης, Σιακούφης, Σκούρας, Κοντογιώργος, Τζαχρήστας, Αμβράζης, Μπέκας, Ρέντζος, Πέτσας, Κουτσογιώργος, Τσίτσικας, Νίκου, Ευταξίας, Παπαδιώτης ήταν οι παίκτες που συνέθεταν τη χρυσή δεκαοκτάδα τη δεκαετία του '70.

Οι προπονητές που βοήθησαν να γίνει η μεγάλη Αναγέννηση

Ο Κ. Σωτηριάδης που στα νιάτα του ήταν εξτρέμ στον Πανιώνιο και την εθνική ομάδα. Ο Σ. Κουρουκλάτος, πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού.

Ο Θεσσαλονικιός κύριος Σιδηρόπουλος, ο κ. Καρποδίνης πρώην προπονητής του Παναιτωλικού, ο μεγάλος Α.Παπαεμμανουήλ, που επί των ημερών του η ομάδα διεκδίκησε άνοδο στην Α' Εθνική και ο Ν. Πάγκαλος και άλλοι που με τη δουλειά του βοήθησαν τη “Μαύρη Θύελλα”.

 

Η λάμψη και ο κατήφορος

Από το 1969 η Αναγέννηση ξεκίνησε την καλή πορεία της στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και παρά τις ιστορικές ομάδες που αντιμετώπισε (Απόλλων Αθηνών, Καλαμάτα, ΠΑΣ Γιάννενα, Παναιτωλικός) τερμάτισε τρίτη συγκεντρώνοντας 78 βαθμούς. Στη συνέχεια μέχρι και το 1974 πραγματοποιούσε κάθε χρόνο καλή πορεία, ενώ πάντα διεκδικούσε την άνοδο στην Α' Εθνική.

Ακολούθησε η σεζόν '74-'75 όταν και υποβιβάστηκε, αλλά επέστρεψε την επόμενη χρονιά στα σαλόνια της Β' Εθνικής. Η τελευταία της παρουσία στη Β' Εθνική ήταν τη σεζόν '78-'79 όταν έπαιξε όλη τη χρονιά σε αγώνα μπαράζ με την Βέροια, όπου σε έναν συγκλονιστικό αγώνα στη Ριζούπολη βρέθηκαν περίπου 10.000 Αρτινοί φίλαθλοι, για να συμπαρασταθούν στην ομάδα και να μην πέσει κατηγορία, κάτι που δυστυχώς έγινε. Η Αναγέννηση έχασε 1-0 από τη Βέροια και δεν ξανανέβηκε στη Β' κατηγορία.

Με σκαμπανεβάσματα τη βρίσκει η δεκαετία του '80 και '90, ανάλογα με τις ποδοσφαιρικές συγκυρίες και τους παράγοντες που αναλαμβάνουν το σύλλογο, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 2000, όταν τη βρίσκουμε να παλεύει μεταξύ Γ', Δ' Εθνικής και Τοπικών, με τον κατήφορο να μην έχει τελειωμό και με τα οικονομικά προβλήματα, τον παραγοντισμό και την έλλειψη ενός ικανού και οικονομικά δυνατού προέδρου, η θρυλική ομάδα να οδηγείται σε πλήρη ποδοσφαιρική απαξίωση.

 

Ο ύμνος της ομάδας

Είναι η ομάδα μας

του Αράχθου η ορμή

και του ήλιου άναμμα

στη ψηλότερη κορφή.

 

Είναι κάστρο άπαρτο

που θ'αφήσει εποχή

και γεράκι άπιαστο

με περήφανη ψυχή.

 

Αναγέννηση μπροστά

Αναγέννηση φωτιά

Αναγέννηση

της θύελλας παιδιά.

 

Αναγέννηση μπροστά

Αναγέννηση φωτιά

Αναγέννηση

της Άρτας η γροθιά.

 

Είναι η ομάδα μας

τα φτερά των αετών

και γεφύρι αθάνατο

μες την μπόρα των καιρών.

Ετικέτες